Op vrijdag 20 januari bent u van harte welkom bij de volgende avond in de reeks ‘Verhalen over Zwolle’. Stadsarcheoloog Michael Klomp neemt u mee in de resultaten van recent archeologisch onderzoek aan het Koningsplein in Zwolle.

Van proveniershuis tot ziekenzaal

In december 2021 heeft er een klein archeologisch onderzoek plaatsgevonden aan het Koningsplein. Tijdens dit onderzoek is een beerkelder aangetroffen met daarop meerdere stortkokers. Deze beerkelder kan op basis van de ligging en het nog aanwezige vondstmateriaal in verband worden gebracht met het proveniershuis dat onderdeel vormde van het Heilige Geestgasthuis aan de Diezerstraat. Dit gasthuis gaat al terug tot het begin van de 14de eeuw.

Tijd om eens opnieuw te kijken naar dit Heilige Geestgasthuis, waarvan verrassend gezien meer bewaard is gebleven dan op het eerste oogpunt lijkt. Naast verborgen bouwelementen is ook de inhoud van een beerkelder, die al is leeggehaald in 1968, nog bewaard gebleven. Reden voor nieuw onderzoek, waarvan Michael Klomp nu de eerste resultaten presenteert.

Muziek

De muziek wordt verzorgd door studenten Jana Vroonland en Igor Herstel van de Jazz & Pop opleiding van van het ArtEZ conservatorium. Hun muziek wordt gekenmerkt door invloeden uit onder meer jazz, pop en soul.

 

Aanmelden

Datum: vrijdag 20 januari 2023

Locatie: Van der Velde in de Broeren, achter de Broeren 1-3

Aanvang: 20.00 uur, Inloop vanaf 19.30 uur.  De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld.

Aanmelden: u kunt zich aanmelden door een email te sturen naar communicatie@vanderveldeindebroeren.nl graag met vermelding van welke lezing, datum en hoeveel personen.

Organisatie van de avond is in handen van de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle. Deze avond wordt u aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle.