Overdacht collectie tekeningen Han Prins aan museum Anno

Onlangs is een unieke collectie tekeningen van Zwolse stadsgezichten, gemaakt door Han Prins (1925-1986) overgedragen aan museum Anno.

In 1940 maakte Han Prins op 15-jarige leeftijd zijn eerste tekeningen. Hij groeide uit tot een bijzonder vaardige tekenaar, schilder en grafisch en ruimtelijk ontwerper.

Han leed aan hartproblemen, waardoor hij niet fysiek zwaar werk kon verrichten. Wanneer in zijn jonge jaren de andere kinderen buiten voetbalden, was hij aan het schilderen op door zijn moeder gemaakte schilderdoeken van oude lakens. Het was dan ook geen verrassing toen hij begon aan zijn studie aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag, welke in 1942 vroegtijdig werd afgebroken door de Tweede Wereldoorlog. Dat stopte hem echter niet om door te gaan met tekenen.

Tussen 1969 en 1987 werkte hij veel in Zwolle, waar hij vooral landschappen, stadsgezichten en stillevens tekende. Han is vooral bekend van de perspectief- en vogelvluchttekeningen die hij maakte voor de Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle. De tekeningen visualiseerden ruimtelijke ontwikkelingen en nieuwbouwplannen die door de gemeente waren ontwikkeld. De publieke opinie noodzaakte de gemeente vervolgens om de plannen beter in te passen in de historische omgeving van de Zwolse binnenstad. Zijn tekeningen zijn ook bekend geworden omdat ze als illustratie gebruikt zijn in ‘Ach lieve tijd, 750 jaar Zwolsen, Zwollenaren en hun…’.

Onlangs is er een indrukwekkende collectie, bestaande uit 211 tekeningen en vier archiefdozen met krantenknipsels, foto’s en door Han Prins ontworpen boekomslagen, aan museum Anno overgedragen. De tekeningen zijn schoongemaakt, verpakt en staan opgeslagen in ons depot. Ook de  auteursrechten zijn aan museum Anno overgedragen, wat betekent dat de tekeningen online gepubliceerd mogen worden.

Han overleed in 1987 in Zwolle, pas 61 jaar oud. Zijn vrouw Joukje Prins en vriend Gert Oostingh hebben zich ingezet voor de overdracht van deze collectie, om deze zo te kunnen delen met iedereen.

De collectie tekeningen zal in z’n geheel worden gedigitaliseerd en online geplaatst.