In de middeleeuwen stond in de huidige wijk Westenholte een machtige burcht. Kasteel Voorst was in het bezit van de heren van Voorst, een oud adellijk riddergeslacht uit Overijssel. De buitenmuur was 48 bij 44 meter groot, met een fundering van 2 meter dik. De burcht werd in 1362 afgebroken.

plattegrond kasteel Voorst, ca. 1880

Op de plek waar ooit kasteel Voorst in Zwolle stond, verrijst straks een nieuw park. Het park in Westenholte krijgt deels de contouren van het oude kasteel  terug, door natuurlijke grachten en een eiland met de contouren van de hoofdburcht toe te voegen. De eerste werkzaamheden beginnen binnenkort.

Vorig jaar ging de eerste schep voor de herinrichting van het Stinspark symbolisch in de grond. Maar de stikstofuitspraak van de Raad van State gooide roet in het eten. Na onderzoek blijkt dat de toekomstige werkzaamheden aan het park niet voor extra uitstoot zorgen, stelt de gemeente Zwolle nu.  Dit betekent dat het project op 6 maart 2023 van start kan gaan, te beginnen met een archeologisch onderzoek.

In het eerder gepresenteerde ontwerp  van kunstenaar Paul de Kort worden de grachten, voorburcht en hoofdburcht van het voormalige kasteel weer zichtbaar. Door bijvoorbeeld beplanting toe te voegen, kun je straks weer de grachten zien. En doordat ook de hoofd- en voorburcht zichtbaar worden, ontstaat een natuurlijk amfitheater. Op die plek worden straks bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en concerten gehouden. Ook komt er op de hoofdburcht een kunstwerk waar kinderen kunnen spelen. Verder is er ruimte voor een dierenweide, jongerenontmoetingsplaats en hondenlosloopterrein

Kasteel De Stins in Voorst omstreeks 1350. Gefantaseerde reconstructie uit de negentiende eeuw. Beeld: Collectie Overijssel.