In het kader van ’75 jaar Vrijheid’ hebben gidsen van Stadsrondleidingen Zwolle een wandeling en fietstocht ontwikkeld rond het thema ‘Oorlog in Zwolle’. De wandeltour voert met verhaal en beeld langs de plekken in de binnenstad die getuigen van de bezetting, het lot van de joodse Zwollenaren, collaboratie, onderduiken, verzet en bevrijding. De fietstocht  verlaat al snel het centrum om u langs de vele plaatsen in de wijde omgeving te leiden die het verhaal  vertellen van de Tweede Wereldoorlog in en rond Zwolle, zoals  de aanval en verdediging van de strategische spoor- en wegverbindingen en de meedogenloze liquidaties.

Daartoe aangezet door de corona-lockdown  hebben de gidsen, samen met Koelmans AV Producties en  in opdracht van RTVZwolleFM, een virtuele “Oorlog in Zwolle – rondleiding”  in vier afleveringen gemaakt. Daarin zitten verrassende ontmoetingen met bekende Zwollenaren!

Klik op de volgende links om ze te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=i29eJ9gI4Eg

https://www.youtube.com/watch?v=I-F08oIaEt0

https://www.youtube.com/watch?v=QEqeH285Rt4

https://www.youtube.com/watch?v=MxwCBk8ia_E

Stadswandeling en fietstocht  zijn ontwikkeld in opdracht van, en in samenwerking met, Historisch Centrum Overijssel. Ze zijn nog steeds te boeken, voor zover de coronamaatregelen dat toelaten. Zie hiervoor www.stadswandelingzwolle.nl