Verhalen over Zwolle: Hoe Maria Haar Voet Verloor

Uniek restauratieverhaal

 

Het herdenkingsjaar van Thomas a Kempis in 2021 is voor de Parochie Thomas a Kempis de aanleiding geweest om drie bijzondere schilderijen onder de aandacht te brengen met daarbij het plan om deze drie schilderijen te laten restaureren. Collectie Overijssel, Stadsmuseum ANNO en Parochie Thomas a Kempis sloten de handen ineen om die restauratie mogelijk te maken. Op vrijdag 21 april bent u van harte welkom bij de volgende avond in de reeks ‘Verhalen over Zwolle’. Tijdens deze avond nemen wij u mee in dit unieke restauratieproject.

 

Op 25 juli 2021 was het precies 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis is overleden. Zijn boek ´´De Navolging van Christus´´ is volgens kenners na de bijbel het meest gelezen boek. Met zijn boek inspireerde Thomas vele gelovigen van katholiek tot protestants. Thomas kunnen we daarmee oprecht één van de grootste influencers noemen uit onze vaderlandse geschiedenis.

 Hoe Maria Haar Voet Verloor

Op twee van de drie schilderijen aanbidt Thomas, Maria met kind en op het derde schilderij staat Aartspriester Waeyer afgebeeld. Alle drie de werken waren voor de restauratie in slechte conditie. De restaurateurs Michel van der Laar en Caroline van der Elst hebben verbluffend werk geleverd en dat laten zij tijdens deze lezing op 21 april graag aan u zien. De titel verraad al iets over deze restauratie. Op één van de schilderijen was Maria met kind volledig overschilderd. De restaurateurs vertellen deze avond over hun werk en op welke manier zij de schilderijen hebben gerestaureerd. Een bijzonder verhaal over restaureren, collectiebeheer, over Thomas, maar ook over hoe beelden door de tijd heen kunnen veranderen. Dat is blijkbaar niet alleen iets van nu, maar van alle tijden.

De lezing is het startschot van de Expositie: Hoe Maria Haar Voet Verloor, te zien tot en met 23 juni in stadsmuseum ANNO

Aanmelden

Datum: vrijdag 21 april

Locatie: Stadsmuseum ANNO, Melkmarkt 41

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Consumpties zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld.

Aanmelden: u kunt zich aanmelden door een email te sturen naar info@anno.nl graag met vermelding van welke lezing, datum en hoeveel personen.

————————————————————————————————————————————-