Zwols Historisch Tijdschrift, 3e editie 2015

03 01 cover editie 3 zhv 001 

In de derde editie 2015 aandacht voor een onderzoek naar de eeuwenoude bossen rondom Zwolle. Nieuwe onderzoeksmethode geeft een duidelijk beeld over de ouderdom, functie en het ontstaan ervan.

Verder aandacht voor de enorme stroom Belgische vluchtelingen die veiligheid zochten in ons land na de uitbraak van de 1e Wereldoorlog in 1914. Hoe ging dat in Zwolle met die vluchtelingen? De geschiedenis herhaalt zich…

03 05 vluchtelingen02 001     03 04vluchtelingen01 001 Vluchtelingen 1914

Een uitgebreid achtergrondverhaal over het onlangs gesloopte bankgebouw ( prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School) aan de Melkmarkt.  Ontworpen door architect van Straaten. Opkomst en teloorgang.

03 03 bank melkmarkt 001 Bankgebouw Melkmarkt gesloopt

Verder een vervolg op ‘Twee eeuwen de krant van Tijl’ en opnieuw aandacht voor Maria de balgentreedster die onder verschillende namen jarenlang het Schnitgerorgel van lucht voorzag. Wim Huijsmans dook in de archieven en kon haar leven reconstrueren.

Schnitgerorgel balgen 001 Maria de balgentreedster zorgde voor perslucht

In de rubriek ‘Suikerhistorie’ bespreken we de carrière van horecaman Herman Kamphuis die begon in Café Billard ‘Nationaal’. In onze  leest u agenda over interessante lezingen, tentoonstellingen en bieden we een overzicht van de nieuwste boeken over Zwolle.