De Donkere kamer van 2 Zwolse Supermannen

 

Het intrigerende verhaal van twee Zwolse broers in de Tweede Wereldoorlog, de een vocht aan het Oostfront, de ander vervolgde Joden. Hun foto’s van razzia’s op en veewagons vol vervolgden zijn wereldwijd bekend geworden. Machlien Vlasblom schreef er een boek over: “Wij waren Supermannen”, bekroond als Het Beste Boek van Overijssel in 2022 .Op uitnodiging van het Erfgoedplatform vertelt zij 12 mei in de Broeren over de twee gereformeerde broers Jan en Herman Heukels.
De Donkere Kamer van twee Zwolse ‘Supermannen’
Jan en Herman Heukels woonden aan de Luttekestraat 4. Bijna niemand weet dat zij de makers waren van de iconische beelden uit WO II. Zwollenaren dus. Die nota bene het nationaalsocialisme aanhingen. Zelf zijn ze buiten beeld geraakt: Jan stierf in Zuid-Duitsland (1950) en Herman pleegde zelfmoord (1947). Weinig bekend noch geliefd, maar ook zij maken deel uit van het Zwols erfgoed. Wat bezielde hen? Machlien Vlasblom vertelt u onder meer over de motieven die de broers dreven: o.a. zelfverrijking, idealisme, ambitie.

Programma:
• Datum: Vrijdag 12 mei 2023
• Locatie: Van der Velde in de Broeren, Achter de Broeren 1-3,  8011 VA Zwolle
• Aanvang: 20.00u. Inloop vanaf 19.30u. Sluiting: 22.00 uur
• Muziek: studenten van Artez
• Toegang: gratis, wel graag tevoren uw aanmelding via communicatie@vanderveldeindebroeren.nl
Ter bestrijding van de organisatiekosten wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.
Het Erfgoedplatform Zwolle biedt u dit Verhaal over Zwolle weer aan. Aangesloten organisaties: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Vrienden van de Stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Van der Velde in de Broeren, St. Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, ANNO stadsmuseum Zwolle, St. Emmanuelshuizen Zwolle, St. Vrienden v.d. Zwolse Basiliek, Collectie Overijssel.